poniedziałek, 16 marca 2020

Kurczak w sosie włoskim z mozzarellą

Hejcia kochani! Każdy zna pewnie Pomysły na... od Winiary. Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować moją wersję na kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą :) Jest to pyszny pomysł na błyskawiczny obiad, który powinien zasmakować każdemu :) Niewątpliwą zaletą tego dania jest jego prostota, szybkość przygotowania oraz idealne połączenie smaków. Pasuje zarówno na codzienny obiad jak i na bardziej uroczystą kolację. Polecam Wam bardzo! :)


Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia:
3-4 minuty
Czas duszenia:
10 minut
Całkowity czas przygotowania:
20 minut

Ilość porcji:
2-3

Składniki:

200 g piersi z kurczaka
300 ml przecieru pomidorowego
50 ml śmietanki 12%
1 kulka sera mozzarella
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta papryki wędzonej
sól, pieprz
przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Piersi kurczaka przekrój na kotlety i rozbij na grubość około 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzej 1 łyżkę oleju i na średnim ogniu smaż kotlety przez 1,5-2 minuty z każdej strony. Wymieszaj w misce przecier pomidorowy i śmietankę, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj do kurczaka i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 6-8 min. Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż po jednym plastrze na każdym kawałku kurczaka. Przykryj i duś jeszcze 2 minuty, aż ser się roztopi. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw raz jeszcze. Udekoruj świeżą bazylią. Podawaj z ryżem, makaronem lub kopytkami i surówką. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz