Dzień doberek kochani! Dzisiaj mam dla Was makaron w sosie pomidorowym z mozzarellą. Fajne i pomysłowe danie, w dodatku proste i bardzo smaczne. Uwierzcie mi, że sposób podania robi tutaj wielką różnicę. W końcu jest takie przysłowie, że je się oczami :). Dzisiaj już nie przedłużam i przechodzę do przepisiku :)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
200 g makaronu
kilka kulek mini mozzarelli
250 ml przecieru pomidorowego
50 ml wody
1/2 cebuli
100 g groszku
ząbek czosnku
suszone oregano
suszona bazylia
zioła prowansalskie
szczypta majeranku
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprzu
oliwa z oliwek
świeża bazylia
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, tak aby był al dente. Mięso mielone przekładam do miski, mieszam z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi i suszonym oregano. Cebulę kroję w drobną kostkę i przesmażam na łyżce oliwy, aż cebulka się ładnie zeszkli. Następnie wrzucam mięso mielone (można uformować kilka kuleczek z mięsa). Smażę aż mięsko się przyrumieni. Całość zalewam przecierem pomidorowym i wodą. Doprawiam dużą ilością bazylii i ziół prowansalskich, szczyptą soli i pieprzu, słodką papryką i cukrem, którego nie można pominąć. Podduszam, aż płyn lekko odparuje. Mieszam z ugotowanym makaronem oraz groszkiem. Wrzucam kilka kuleczek mini mozzarelli. Patelnię przykrywam pokrywką i duszę jeszcze chwilkę, aby mozzarella się ładnie rozpuściła. Na sam koniec dekoruje świeżą bazylią, która idealnie tutaj pasuje.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz