Dzisiaj moje pierwsze spotkanie z tofu :) Postanowiłam, że przygotuję spaghetti bolognese z tofu, ponieważ spaghetti kocham całym serduszkiem i pomyślałam, że to będzie dobry pomysł na pierwsze spotkanie z tofu. I powiem Wam, że było PRZEPYSZNE! Jestem mega zaskoczona, a to dlatego, że spaghetti z tofu ani trochę nie odstępuje od wersji mięsnej, jest równie pyszne i naprawdę nie mogę w to uwierzyć, ale idealnie imituje smak mięsa. Dodatkowo przygotowanie wegańskiego bolognese jest bardzo proste, a wszystkie składniki są obecnie łatwo dostępne w sklepach, więc każdy na pewno będzie umiał je przygotować :) Więc zachęcam do spróbowania i może tak jak ja polubicie tofu od pierwszego kęsa :)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
150 g makaronu spaghetti
opak. tofu naturalnego/wędzonego
ząbek czosnku
250 g przecieru pomidorowego
50 ml wody
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała szalotka
szczypta pieprzu
szczypta soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2/3 łyżeczki sosu sojowego
Tofu kruszymy, bądź jeśli wolicie można pokroić w kostkę. Dodajemy troszkę oliwy z oliwek, paprykę słodką, paprykę wędzoną, sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie szklista. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy. Dodajemy tofu i chwilkę podsmażamy wszystko. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz wodę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami prowansalskimi i bazylią. Ugotowany makaron przekładamy na talerz i polewamy sosem. Na koniec dekorujemy świeżą bazylią.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz