poniedziałek, 23 marca 2020

Risotto z serem cheddar, kurczakiem i groszkiem cukrowym

Dzień doberek kochani! Mam dla Was pomysł na pyszne risotto. Jest delikatne, kremowe i przygotowane na bazie białego wina oraz musztardy z dodatkiem sera cheddar, kurczaka i groszku cukrowego. Kluczem do dobrego risotto jest bulion. To w nim gotujemy całą naszą potrawę i to on nadaje aromat naszemu risotto. W tym przepisie używam sera i nie byle jakiego. Wybrałam ser cheddar. Jest lekko słodki i doskonale współgra z wyrazistymi w  smaku dodatkami jak choćby kurczak, którego również tutaj używam. No i na koniec najważniejsza kwestia ryż. Do risotto nie nadaje się zwykły ryż. Należy kupić ryż arborio, który jest typowym ryżem do risotto. Ale wracam do przepisu.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 25-30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g ryżu Arborio
150 g fileta z kurczaka
cebula dymka
garść groszku cukrowego
kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml gorącego bulionu (warzywny/drobiowy)
3/4 łyżeczki musztardy Dijon
70 g sera cheddar
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka szczypiorku


Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać kurkumą, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć mięso. W między czasie pokroić groszek cukrowy na mniej więcej 2 cm kawałki, a cebulę dymkę w drobną kostkę. Zdjąć z patelni mięsko. Patelni nie czyścić. Patelni nie czyścić. Dodać masło i wrzucić na patelnię pokrojoną szalotkę, poczekać aż się odrobinę zeszkli, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać wino wymieszane z musztardą. Smażyć na większym ogniu, aż ryż wchłonie wino, nieustannie mieszając, by ryż się nie przypalił. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu i gotować na średnim ogniu. Wymieszać dobrze i przykryć pokrywką na 1-2 minuty. Po tym czasie zamieszać, sprawdzić, czy płyn został wchłonięty, jeśli tak podlać kolejną chochelką bulionu. Postępować, tak do wykończenia bulionu. W czasie gotowania ryżu należy sprawdzać stopień jego ugotowania, aby nie był rozgotowany. Ryż powinien być lekko miękki z zewnątrz, a w środku lekko al dente. Przed dolaniem ostatniej porcji bulionu wrzucić mięsko oraz groszek. Na sam koniec dorzucić starty na tarce cheddar i mieszać, aż ser się roztopi. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące danie przełożyć na talerz. Szczypiorek drobno posiekać i udekorować nim potrawę.
Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz