niedziela, 15 marca 2020

Mus bananowy z wiśniami i orzechami w pucharku

Hejcia kochani! Mam dla Was pyszny i łatwy mus, nie tylko dla wielbicieli bananów. Mus bananowy idealny deser na drugie śniadanie, ale również jako podwieczorek. Najlepiej smakują takie prosto z lodówki. Muszę zaznaczyć, że mus bananowy nie jest wcale lekkim deserem. Zamiast wiśni, równie dobrze sprawdzą się maliny. Ważne jest, żeby wprowadzić do deserku kwaśny akcent, który zbalansuje słodycz musu. Pamiętajcie nie dajcie się zwariować i mała porcja takiego deserku nie zaszkodzi nikomu ;). Ważne, by jeść wszystko z umiarem, a nikomu krzywda się nie stanie.


Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: min. 2 godziny
Całkowity czas przygotowania: 2,5 godziny

Ilość porcji: 4

Składniki:
2 banany dojrzałe
300 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru/erytrolu
2 średnie jajka
150 g wiśni mrożonych (świeżych wydrylowanych)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Banany rozgnieć widelcem albo zblenduj dokładnie. Przełóż do rondelka, dodaj śmietankę i podgrzewaj często mieszając, żeby nie przypalić musu. Jajka ubij z cukrem/erytrolem w misce. Gorącą śmietankę z bananami przelej na jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie z powrotem wlej do rondelka i gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Uważaj, by nie zagotować masy, bo może się zważyć. Zdejmij z palnika. Ostudź lekko i krótko zmiksuj lub przetrzyj przez sito, żeby nie było w niej kawałków bananów. Jeśli jednak nie przeszkadzają Ci one to nie jest to konieczne. Przełóż do szklanek i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. Na 20 minut przed podaniem przygotuj wiśnie. Przełóż wiśnie do rondelka, wlej 3-4 łyżki wody. Podgrzej, a kiedy się rozmrożą, dodaj skrobię rozprowadzoną w 1/4 szklanki wody. Gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Wystudź. Wiśnie nałóż na mus bananowy, posyp pokruszonymi orzechami. 

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz