środa, 11 marca 2020

Klopsiki w aromatycznym sosie śmietanowo-serowym z marchewką, kukurydzą i groszkiem

Hejeczka kochani! Lubicie klopsiki? A może szukasz pomysłu na jakiś fajny sos, który by idealnie do nich pasować? Polecam je wykonać w aromatycznym sosie śmietanowo-serowym, z marchewką i groszkiem. Absolutnie pyszne, łatwe do zrobienia pulpeciki. Zawsze to jakaś odmiana od sosu pomidorowego, który najczęściej występuje w tego typu daniach. Pulpety fajnie smakują zarówno z ryżem czy kaszą, ale śmiało można jeść je też z makaronem, czy ziemniaczkami. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Szczerze polecam :) Idealnie nadadzą się również na lunch do pracy.



Czas przygotowania: 10 minut

Czas przyrządzania: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki mięso:
400 g mięsa mielonego wieprzowego/drobiowego
1.5 łyżeczki musztardy
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do mięsa
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Składniki sos:
1/2 cebuli
ząbek czosnku
400 g po odsączeniu groszku, marchewki i kukurydzy ze słoiczka
150 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
50 g serka topionego śmietankowego
natka pietruszki
pieprz

Dodatkowo:
200 g makaronu


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Mięso przekładamy do miski, dodajemy musztardę, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy i formujemy klopsiki o wielkości troszkę większego orzeszka włoskiego. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie z każdej strony na złoty kolor. Następnie zdejmujemy, a na tą samą patelnię dodajemy wcześniej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Czekamy, aż się cebula zeszli i dodajemy odcedzoną marchewkę, kukurydzę i groszek. Chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, dodajemy śmietanę i serek. Mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy wcześniej usmażone pulpety, doprawiamy pieprzem, posypujemy natką pietruszki. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem i gotowe.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz