środa, 25 marca 2020

Klopsiki na parze w sosie koperkowym

Hejcia kochani! Mam dzisiaj dla Was absolutny klasyk kuchni polskiej czyli pulpeciki w sosie koperkowym. Pulpeciki przygotowane są na parze, a więc mięso w tych kuleczkach jest miękkie i rozpływa się w ustach. I choć nie jest trudno je zrobić, to wydaje mi się, że to jedna z potraw kuchni polskiej, o której się troszkę zapomina. A przecież są takie smaczne. Do tego ryż, makaron, albo ziemniaczki, do tego surówka i pyszny obiad gotowy ;) To jak kto będzie robił pulpeciki? I na koniec jeszcze pytanko do Was :) W jakim sosie Wy jadacie pulpety, klopsiki lub pulpeciki? 


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2-3 

Składniki mięso:
250 g mięsa mielonego
jajko
ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 łyżeczki słodkiej papryki

Składniki sos:
40 g margaryny
2 płaskie łyżek mąki pszennej
150 ml litr mleka
150 ml bulionu lub wody
sól, pieprz
pęczek koperku



Mięso mielone przełóż do miski, dodaj jajko, ząbek czosnku, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Pozostawić na ok. godzinę w lodówce. Po tym czasie uformować kulki o średnicy 2cm i ułożyć na dolnym poziomie w parowarze. Gotować ok. 30 min. Teraz czas na sos. Rozpuścić margarynę, kiedy się stopi dosypać mąkę i mieszać. Przesmażyć razem przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia i wlewać do zasmażki mleko, równomiernie, cienkim strumieniem ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Wstawić na palnik, nadal ciągle mieszać, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Dodać przyprawy i bulion. Pulpety przełożyć do sosu i dusić razem przez kolejne 15 minut. Na koniec dodać grubo posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać. Pulpeciki w sosie koperkowym można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz