Dzień doberek kochani! Stwierdziłam, że za mało pokazuje wam propozycji śniadaniowo-kolacyjkowych! Więc dzisiaj wpadam do Was z pyszną kanapką z jarmużem i jajkiem przepiórczym. Kanapki to danie bardzo szybkie, ale nie znaczy, że mało pożywne. Ta propozycja kanapek dostarcza organizmowi sporo wartości odżywczych oraz dużą dawkę energii :)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4 kromki
Składniki:
4 jajka przepiórcze (lub 2 małe jajka)
garść jarmużu
1/4 czerwonej cebuli
3-4 pomidory suszone z oliwy
1 łyżeczka orzechów pinii
2 łyżki oliwy z pomidorów
pieprz do smaku
4 kromki pieczywa (u mnie ciemnego)
masło
kiełki rzodkiewki
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3-4 minuty od zagotowania się wody), ostudź i ostrożnie obierz. Przekrój na pół. Większą garść jarmużu lekko pokrój, czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę oraz pomidory suszone pokrój w cienkie paski. Orzeszki pinii upraż na suchej rozgrzanej patelni. W miseczce połącz jarmuż, cebulę, pomidory oraz prażone orzeszki. Dodaj oliwę z pomidorów, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj. Kromki ciemnego pieczywa posmaruj masłem, a następnie na każdą z nich nałóż porcję przygotowanej sałatki. Wierzch kanapek udekoruj połówkami przepiórczych jajek oraz kiełkami rzodkiewki i koniec. Mówię Wam to jest eksplozja smaków. Koniecznie spróbujcie.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz