sobota, 29 lutego 2020

Pizza z patelni (bez drożdży)

Hejcia! Mam dla Was przepis na najlepszą według mnie oczywiście pizzę z patelni, która smakuje niemal tak, jak tradycyjna pieczona pizza. Zrobienie jej zajmie maksymalnie pół godziny, a wszystko przez to, że ciasto nie musi wyrastać, ponieważ jest to przepis bez drożdży. Musicie mi wierzyć, że pizza wychodzi cienka, chrupiąca i delikatna! Jest to idealny pomysł na szybki obiad, śniadanie, czy nawet kolację. 


Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 3 średnie pizze

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól do smaku

Składniki sos:
mała puszka przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
zioła prowansalskie
sól pieprz - po szczypcie

Dodatki przykład nr 1:
wędlina
kukurydza
starta mozzarella
rukola


Dodatki przykład nr 2:
salami
kukurydza
starta mozzarella


Dodatki przykład nr 3:
puszka łososia w sosie pomidorowym
starta mozzarella
rukola


Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, a potem wyrabiać ręcznie. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta pierogowego. Sos przygotować podsmażając przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami, gdy się zagotuje zdjąć z palnika. Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na blacie podsypanym mąką. Patelnię posmarować lekko olejem lub oliwą i położyć rozwałkowany płat. Podsmażać, aż od spodu będzie zrumieniona. Wtedy obrócić i posmarować sosem. Nałożyć dodatki i przykryć pokrywą. Tak smażyć aż roztopi się ser, a dół będzie rumiany. Podawać póki gorąca!


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz