niedziela, 9 lutego 2020

Muffiny cytrynowe z owocowym środkiem

Witam Was w niedzielne popołudnie. U mnie piękna dzisiaj pogoda. Słoneczko świeci i jest koło 10°C. Więc zaraz śmigamy na jakiś spacerek, a dla Was mam przepis na najlepsze muffiny cytrynowe z musem z fig! Są niezwykle miękkie i delikatne. Jednym słowem pyszne. Smakują pysznie z cukrem pudrem, lukrem jak i bez żadnych dodatków! Nic tylko zabierać się za pieczenie!


Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: max. 45 minut

Ilość porcji: 12 muffinek 🧁

Składniki:
280 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
200 ml mleka
50ml oleju 
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
słoiczek dżemu/konfitury/marmolady


Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Składniki mokre dokładnie mieszamy ze sobą, dodajemy skórkę z cytryny i znowu mieszamy, w drugiej misce łączymy suche składniki. Składniki suche przesypujemy do mokrych i miksujemy, aby składniki się dokładnie połączyły. Wykładamy ciasto po łyżeczce do foremek, na to łyżeczķę musu i znowu po łyżeczce ciasta (tak, aby uzupełnić ok. 3/4 foremki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 min (do tak zwanego suchego patyczka).

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz