czwartek, 27 lutego 2020

Risotto z kurczakiem, groszkiem, papryką, kukurydzą i porem

Dzisiaj przygotowałam dla Was risotto z kurczakiem, groszkiem, papryką, kukurydzą i porem. Risotto, to pyszna włoska potrawa z ryżem w roli głównej. Jest proste, aromatyczne i bardzo sycące. Samo przygotowanie jest bardzo proste i każdy powinien sobie z nim poradzić, jednak wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ryżu nie gotujemy w tradycyjny sposób, a podsmażamy na patelni i dopiero jak zrobi się szklisty, dodajemy stopniowo wino i bulion. Do przygotowania tej potrawy należy użyć ryżu arborio, zwykły nie ma tych właściwości sklejających co trzeba. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Pamiętajcie, że to jest moja wersja risotto wy możecie dodać swoje ulubione warzywa i zrobić risotto w trochę innej wersji. Życzę jeszcze wszystkim smacznego i szybkiego przygotowania risotto.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas przyrządzania: 25-30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 3-4

Składniki:
200 g ryżu Arborio
150 g fileta z kurczaka
1/4 papryki czerwonej
1/4 papryki żółtej
mała puszka groszku (75g)
mała puszka kukurydzy (75g)
kawałek pora (biała część - 10cm)
1 szalotka
dwie łyżki startego parmezanu
kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml bulionu (warzywny/drobiowy)
1/2 łyżeczki curry
pieprz
sól
oliwa z oliwek/olej
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki


Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać curry, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć mięso. W między czasie kroimy papryki w drobną kostkę, a por najpierw na pół, później na paski, szalotkę pokroić w drobną kostkę. Zdjąć z patelni mięsko. Patelni nie czyścić. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę i por. Zdjąć warzywa z patelni i w dalszym ciągu nie czyścić patelni. Dolać odrobinę oliwy i wrzucić na patelnię pokrojoną szalotkę, poczekać aż się odrobinę zeszkli, wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać wino. Przykryć pokrywką na dosłownie 20-30 sekund, aby się lekko przydusiło. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodać chochelkę gorącego bulionu. Wymieszać dobrze i przykryć pokrywką na 1-2 minuty. Po tym czasie zamieszać, sprawdzić, czy płyn został wchłonięty i jeśli tak podlać kolejną chochelką bulionu. Postępować, tak do wykończenia bulionu. W czasie gotowania ryżu należy sprawdzać stopień jego ugotowania, aby nie był rozgotowany. Ryż powinien być lekko miękki z zewnątrz, a w środku lekko al dente. Przed dolaniem ostatniej porcji bulionu wrzucić mięsko oraz warzywa. Na sam koniec dorzucić posiekaną pietruszkę i łyżkę startego parmezanu. Sprawdzić, czy risotto jest wystarczająco słone i w razie potrzeby doprawić, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed samym podaniem posypać danie resztą parmezanu.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz