środa, 26 lutego 2020

Pomidorowa zupa indyjska z mlekiem kokosowym

Dzisiejsza propozycja na obiadek to znów kuchnia indyjska! Tym razem mam dla Was indyjską zupę pomidorową z mlekiem kokosowym. W porównaniu do tradycyjnej zupy pomidorowej ma bardziej intensywny, orientalny, i ostry smak. I choć ma długą (jak na zupę pomidorową) listę składników wszystkie smaki świetnie współgrają ze sobą. Wszystkie są wyczuwalne, jednak żaden nie przeważa nad drugim. To co będziecie próbować?


Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 25 minut
Całkowity czas przygotowania: 35 minut

Ilość porcji: 4-5

Składniki:
2 puszki pomidorów pelati
1.5 łyżeczki curry
1 puszka mleka kokosowego
400 ml wody
2 kostki rosołowe
2 ząbki czosnku
cebula
2 cm świeżego imbiru
1.5 łyżeczki pasty curry czerwonej/żółtej
1.5 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 pęczek kolendry świeża
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy


Cebulę pokrój w kostkę, czosnek oraz imbir posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i przesmaż rozdrobnione składniki, dodaj następnie pastę curry. Dodaj curry, kmin rzymski i kolendrę mieloną, wymieszaj i smaż minutę. Następnie dodaj do garnka pomidory, mleko kokosowe, wodę oraz kostki rosołowe. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładko. Przed podaniem posyp pokrojoną drobno świeżą kolendrą.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz