Mam dla Was jeszcze domowej roboty pralinki z mascarpone. Bo kto powiedział, że domowe słodycze to tylko ciasta i ciasteczka. Pralinki to idealny pomysł na szybką słodką przekąskę. Mascarpone jest świetną bazą do nadzienia pralinek, a dodatki, tj. pokruszone herbatniki i płatki owsiane, a do tego czekolada i likier migdałowy (możesz użyć także migdałowego aromatu do ciast) nadają im jeszcze lepszego smaku. To co kto się skusi i zrobi małe pralinki?
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: min. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: 1.5 godziny
Ilość porcji: ok. 35 pralinek
Składniki:
cukier puder 100 g
kakao 60 g
czekolada gorzka 50 g
ser mascarpone 250 g
margaryna 100 g
herbatniki 100 g
płatki owsiane 80 g
likier migdałowy lub inny alkohol (opcjonalnie) 20 ml
Do obtoczenia pralin:
ulubione pokruszone orzechy
wiórki kokosowe
kakao
kakao czarne
cukier puder 100 g
kakao 60 g
czekolada gorzka 50 g
ser mascarpone 250 g
margaryna 100 g
herbatniki 100 g
płatki owsiane 80 g
likier migdałowy lub inny alkohol (opcjonalnie) 20 ml
Do obtoczenia pralin:
ulubione pokruszone orzechy
wiórki kokosowe
kakao
kakao czarne
Czekoladę z margaryną rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Herbatniki i płatki owsiane miksujemy blenderem. Do misy wkładamy wszystkie składniki razem z rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi herbatnikami. Całość mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach, kakao lub pokruszonych orzechach. Układamy kulki na talerzu i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby się schłodziły. Wyciągamy z lodówki przed samym podaniem.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz