niedziela, 10 maja 2020

Pieczone frytki z batatów

Dzisiaj mam dla Was przekąskę, którą są frytki z batatów. Pyszne, szybkie i przede wszystkim proste do wykonania. Pieczone w piekarniku nie mają dużej liczby kalorii i świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do obiadu, jak i osobna przekąska, np. na kolację. Chciałabym również zaznaczyć, że mimo, że frytki z batatów nazywane są frytkami, to nie są mocno chrupiące. Więc jeśli wasze frytki nie chrupią, to nie znaczy, że nie wyszły!


Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
3 większe bataty
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta oregano
szczypta przyprawy z suszonych pomidorów
szczypta mielonego czosnku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
odrobina oliwy z oliwek


Zaczynamy od dokładnego umycia batatów (jak wiadomo pod skórką jest najwięcej witamin). Następnie umyte i osuszone bataty kroimy w cienkie słupki. W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami (oliwy ma być naprawdę odrobina, ma tylko lekko pokryć później frytki, jak będzie jej za dużo frytki wyjdą rozmiękłe). Sprawdzamy smak oliwy i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Następnie w powstałej mieszance moczymy nasze frytki, aby każda była dokładnie obtoczona w przyprawach. Frytki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C przez ok. 20 minut. Frytki z batatów będą dobrze smakować z pieczonym łososiem z salsą pomidorowo-paprykową (przepis znajdziecie tutaj)

Smacznego.!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz