niedziela, 13 października 2019

Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

Jeśli lubicie łososia, to mam dla was dzisiaj przepis na łososia z salsą pomidorowo-paprykową. Łososia możemy łączyć z różnymi składnikami. Często podawany jest właśnie z różnymi salsami. Połączenie papryki z łososiem wg mnie sprawdza się w 100 procentach. Danie jest soczyste i aromatyczne, a to dzięki pysznie pachnącej salsie paprykowej. Samo danie jest proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Soczysty łosoś połączony z paprykową salsą jest wyjątkowy i niezwykle aromatyczny. Myślę, że taka salsa będzie równie dobra do dorsza lub innej ryby. Sami się przekonajcie.




Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas gotowania: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
1 średni filet z łososia bez skóry i ości
sól
pieprz
czosnek granulowany
sok z 1/2 cytryny
oliwa

Salsa:
mała papryka
pomidor
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1 mały koncentrat pomidorowy 50g
oliwa
sól
pieprz
odrobina chilli
ocet balsamico,

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Łososia myjemy, suszymy, dzielimy na 2 kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego układamy łososia i polewamy oliwą oraz sokiem z cytryny. Całość przykrywamy folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut. 



W międzyczasie przygotowujemy salsę. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy i dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek – dusimy na małym ogniu około 3 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i dalej dusimy. Dodajemy pokrojonego pomidora, sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, dusimy i mieszamy. Na koniec doprawiamy chilli, octem balsamico i dusimy chwilę. Upieczonego łososia układamy na talerzu i nakładamy na każdy kawałek salsę.

Smacznego kochani 😊😊 !

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz