sobota, 9 maja 2020

Podstawowa pasta z tuńczyka w puszce

Dzisiaj na moim blogu pasta z tuńczyka w puszce. Choć pasta z tuńczyka może zostać przygotowana na wiele sposobów, to ja dzisiaj chciałabym Wam pokazać ten najbardziej podstawowy wg mnie przepis. Jest to bowiem super szybki, super prosty i bardzo uniwersalny przepis. Nadaje się zarówno jako pasta na kanapki, jako dip na imprezy, jak również do faszerowania jaj. Warto więc o niej pomyśleć np. przed Wielkanocą.


Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: ok. 360 g pasty

Składniki:
300 g tuńczyka z puszki (po odsączeniu)
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
bardzo mała szczypta soli
szczypta pieprzu
garść szczypiorku


Tuńczyka przełóż do miski. Dodaj do niego majonez oraz śmietanę. Wymieszaj lekko wszystko ze sobą. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz dopraw pieprzem. Wymieszaj i sprawdź smak. Dopraw lekko solą, jeśli jest taka potrzeba. Zmiksuj pastę na gładką masę. Sprawdź ponownie smak i zdecyduj, czy chcesz dodać więcej soli, czy też soku z cytryny lub może śmietany. Pasta świetnie smakuje ze szczypiorkiem. Możesz zarówno posypać nią od razu pastę w miseczce lub dopiero po nałożeniu pasty na kanapkę.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz