piątek, 14 lutego 2020

Makaron ryżowy z krewetkami i papryką

Hej hej 😊 kolejna propozycja walentynkowa 😍 Makaron ryżowy z krewetkami i papryką ♥️ Makaron jest odrobinę pikantny, a wszystko za sprawą papryczki chilli. Kto będzie jutro próbował.?


Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
20 szt. krewetek
1/2 opak. makaronu ryżowego
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 papryki żółtej
1/3 papryki czerwonej
1/3 papryki zielonej
1/5 papryczki chilli
200 ml śmietanki 30%
oliwa
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu


Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i przecisnąć przez praskę ząbek czosnku, dodać krewetki i szczyptę chili. Smażyć na nieco większym ogniu po około dwie minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawić solą. Wyłożyć na talerz. Patelnię wytrzeć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę papryki. Doprawić słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Smażyć wszystko razem przez chwilę. Dodać śmietankę i poczekać aż sos zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron oraz krewetki.

Takie połączenie smaków zapewni rozpalenie zmysłów waszej drugiej połówki.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz