Dzisiaj chciałam Wam podać przepis na makaron arrabbiata. Ale najpierw chciałabym zacząć od takiej ciekawostki. Wiedzieliście, że obiad w tradycyjnej kuchni włoskiej składa się z dania primi i secondi? Coś podobnie jak u nas. Czyli pierwsze i drugie danie, jednak u nas pierwsze danie zazwyczaj kojarzy się z zupą, natomiast u Włochów pierwsze danie nie musi być zupą, może to być prosty makaron i dzisiaj mam właśnie dla Was taki makaron. Makaron z sosem pomidorowym, czosnkiem i papryczką chilli to znany klasyk włoskiej kuchni - możecie znać go właśnie pod nazwą arrabbiata. Jest to prosty sos pomidorowy, ale bardzo pikantny i aromatyczny. Takiego przepisu jeszcze nie było na moim blogu, więc pora to zatem nadrobić :-).
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
170 g makaronu
1-2 ząbki czosnku
1/2 chili lub 1/4 łyżeczki chili w płatkach
250 ml przecieru pomidorowego
1/4 szkl. wody
1,5 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
szczypta słodkiej papryki
parmezan do podania
Makaron ugotuj al dente. Chilli przekrój na pół, oczyść z nasion i drobno posiekaj. Na większą patelnię wlej oliwę, dodaj chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez ok. 1 minuty, żeby poczuć zapach, ale nie przypalić (czosnek spalony robi się gorzki w smaku - a tego chcemy uniknąć). Wlej przecier pomidorowy i wodę. Dopraw. Gotuj przez około 10-15 minut. Prosto na patelnię dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj z sosem dokładnie i podawaj posypane natką i parmezanem.
Uwaga!
Zamiast natki pietruszki idealnie sprawdzi się również świeża bazylia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz