Jeśli lubicie tak jak ja włoską kuchnię to dobrze trafiliście. Mam dzisiaj dla Was zapiekankę ze szpinakiem i gorgonzolą. Kocham makarony, kocham zapiekanki, kocham sosy pełne smaku i najważniejsze kocham dni, w których mogę w spokoju pobawić się w kuchni. Zapiekanka jest pełna smaku, sycąca i jeszcze raz to powiem bardzo bardzo dobra :). Co tu więcej pisać, tylko tyle, że musicie jej spróbować!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
250 g makaronu np. penne
2 łyżki masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
20 g mąki pszennej
200 ml bulionu
150 ml śmietanki 30%
150 g gorgonzoli
2 garście szpinaku
1 czerwona papryka
100 g szynki parmeńskiej lub cieniutkiego boczku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
oliwa z oliwek
Ugotować makaron w osolonej wodzie, tak by był al dente, odcedzić, przelać wodą na sitku aby się nie sklejał. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na większej patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. W międzyczasie dodać tymianek. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez ok 1 minutę. Stopniowo wlewać bulion (lub bulion z winem) cały czas mieszając. Wlać śmietankę, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty aż sos trochę zgęstnieje. Dodać połowę gorgonzoli pokrojonej w kosteczkę, mieszając podgrzewać do roztopienia się sera, doprawić solą (niedużo) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Do sosu dodać makaron, szpinak, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz pokrojoną szynkę lub boczek (należy wcześniej podsmażyć na patelni). Wszystko wymieszać i wyłożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Po wierzchu posypać pokrojoną w kosteczkę resztą gorgonzoli, papryką w proszku lub płatkami chili. Skropić jeszcze oliwą i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 20 minut.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz