sobota, 18 stycznia 2020

Makaron z cieciorką i szpinakiem

Cześć kochani! Dzisiaj mam dla Was taki trochę fit obiadek. Przyznać się kto z Was żyje fit? Szczerze Wam powiem, że u mnie czasem jest fit, czasem nie. Jem to co lubię, ale najważniejsze, że w większości to domowe jedzonko, tylko na wyjazdach stołujemy się w jakiś restauracjach i jak się spotykamy ze znajomymi gdzieś na mieście, a tak obiadki w domu są najlepsze. Więc przechodząc do dzisiejszego fit obiadu, to po pierwsze na pewno zainteresuje wszystkich, więc nie bójcie się słowa fit, a mój przepis na wyjątkowo smaczny makaron z cieciorką oraz szpinakiem na pewno każdemu zasmakuje. Na zdjęciu wersja bez śmietanki i parmezanu, ale dużo bardziej smakowała mi wersja jednak z sosem. Dlatego przepis już na wersję z sosem śmietanowym.


Czas przygotowania: 15 minut Czas smażenia: 15 minut Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 200 g ulubionego makaronu 160 g cieciorki 100 g cukinii 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietanki 30 % 50 g parmezanu 30 g sezamu ząbek czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta pieprzu


Przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną cieciorkę smażymy na patelni przez około 5 minut, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w połówki plastrów. Razem ze szpinakiem dodajemy do czosnku i cieciorki. Doprawiamy gałką muszkatołową i dusimy przez 2 minuty. Dodajemy śmietankę i starty parmezan i znowu dusimy jeszcze przez 2 minuty. Makaron mieszamy z sosem. Na osobnej patelni prażymy sezam i dekorujemy nim makaron.


Uwaga: Szpinak i gałka muszkatołowa to nierozłączna para! Dzięki orzechowym nutom gałki, szpinak zyskuje wyrafinowany smak.


Rada:
Nie praż nasion sezamu zbyt długo - spalą się i będą gorzkie.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz