poniedziałek, 6 stycznia 2020

Tarta z kremem z mascarpone i białej czekolady z owocami

Owoce, bardzo słodki krem czekoladowy i spód z kruchych ciasteczek - tak w skrócie można opisać dzisiejszy przepis. Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę, która jest wspomnieniem lata. Tarta jest szybka do zrobienia. Jest bardzo sycąca, ale uwaga można zasłodzić się już malutkim kawałkiem. Nie zmienia to faktu, że rozpływa się w ustach. Krem z białej czekolady  jest cudownie puszysty, a wszystko za sprawą dodanej do niego ubitej śmietany. Całość tej przepysznej tarty dopełniają owoce, którymi obłożony jest wierzch tarty. Nie zastanawiajcie się więc tylko próbujcie, bo naprawdę warto.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: min. 3 godziny
Całkowity czas przygotowania: 3,5 godziny

Ilość porcji: 15

Składniki:
Spód:
300 g kruchych ciasteczek czekoladowych bez nadzienia
80 g roztopionego masła

Krem:
250 g mascarpone
50 g białej czekolady
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo: 
250 g truskawek
200 g borówek




Ciasteczka połamać i zblendować (zmielić) na sypko, przełożyć do miski i dodać wcześniej roztopione masło. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć spód i boki formy do tarty i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować krem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić w wysokim naczyniu. Mascarpone delikatnie wymieszać w osobnej misce, dodać do niego rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Na koniec do mascarpone przełożyć ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyciągnąć z lodówki i wyłożyć na nie krem. Owoce umyć. Truskawki pokroić na plasterki i układać na cieście.



Smacznego!!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz