Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na super proste ciasto, które jest nie odłącznym elementem na wszystkich imprezach. Pewnie większość z Was już je zna. Więc leci do Was pyszne ciasto 3-bit. Jest to obłęd dla kubków smakowych. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam to ciasto :) Więc jeśli nie miałaś/eś okazji jeść to zachęcam do spróbowania. Smacznego kochani! A jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na ciasta bez pieczenia to bardzo chętnie się dowiem, żeby ich wypróbować! Do usłyszenia!
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas studzenia: ok. 1 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 20
Składniki krem budyniowy:
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
2 budynie waniliowe (bez cukru)
500 ml mleka
3 łyżki cukru
Czas studzenia: ok. 1 godziny
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 20
Składniki krem budyniowy:
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
2 budynie waniliowe (bez cukru)
500 ml mleka
3 łyżki cukru
Składniki warstwa śmietanowa:
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 czubatych łyżek cukru pudru
2 opakowania Śmietan-Fix
1/2 litra śmietany kremówki 30%
2 czubatych łyżek cukru pudru
2 opakowania Śmietan-Fix
Dodatkowo:
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
duże opakowanie herbatników
puszka masy kajmakowej
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
duże opakowanie herbatników
puszka masy kajmakowej
Ciasto rozpoczynam od zrobienia masy budyniowej. Do rondelka wlewam 1,5 szklanki mleka oraz łyżkę cukru. Pół szklanki mleka zostawiam na wymieszanie go z 2 proszkami budyniowymi. Mleko z cukrem doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam moc palnika do minimum i wlewam dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zaczynam mieszać budyń. Można trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszam krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Ważne nie mieszaj go za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Budyń odstawiam do przestudzenia. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić. Do niedużej, ale wysokiej miski przekładam masło. Ubijam je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego jej połączenia. Robię tak aż do wykończenia całego budyniu. I tak oto mamy krem do naszego ciasta. Następnie ubijam śmietankę. W połowie ubijania dodaję 2 opakowania śmietan-fix i 2 łyżki cukru. Ubijam do momentu aż śmietana będzie sztywna :) Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam na dnie herbatniki, następnie wylewam masę kajmakową, drugą warstwa herbatników, na to krem budyniowy, kolejną warstwa herbatników, ubitą śmietanę. Na koniec ścieram na tarce na małych oczkach czekoladę i posypuje nią ciasto. Wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc), aby herbatniki nasiąknęły i były bardziej miękkie.
Smacznego!
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz