Dzisiaj chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na spaghetti carbonara. Jest to mój debiut, ponieważ
wcześniej nie robiłam nigdy spaghetti w takiej formie. Ale nie skromnie Wam
powiem, że wyszło naprawdę pysznie. Więc zapewne danie to trafi na listę moich
ulubionych dań, bo nie dość, że jest proste to jeszcze szybko się je
przyrządza. Od razu chciałabym również zaznaczyć, że to jest moja wersja tego dania
i odbiega od tradycyjnej wersji carbonary. Także mam nadzieję, że taka trochę
inna bardziej moja wersja carbonary będzie wam równie dobrze smakować. Więc
życzę miłego popołudnia i smacznego kochani!
Czas przygotowania: 15
minut
Czas smażenia: 15-20 minut
Całkowity czas
przygotowania: ok. 30-35 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
100 g szynki prosciutto
/ parmeńskiej
60 g boczku
1/2 cebuli
1-2 ząbki czosnku
3 żółtka
1 białko
100 g parmezanu
200 g śmietanki 30%
50 ml wody
sól
pieprz
oregano
świeża kolendra
Szynkę kroimy w
paseczki, cebulę w drobną kosteczkę. Makaron ugotować al dente. Na patelni
rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy szynkę,
przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Śmietankę mieszamy z
jajkami i startym serem, a na koniec przyprawić. Wrzucić na patelnię do szynki
z cebulką i smażyć około 1 minuty, na koniec wlać sos cały czas mieszając.
Posypać wierzch parmezanem i kolendrą ew. bazylią.
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz