poniedziałek, 13 stycznia 2020

Ogórkowa

Witajcie! Dzisiaj mam dla Was przepis na zupkę, a dokładniej ogórkową. Jakoś rzadko na moim profilu goszczą zupy i chyba czas to zmienić. Co wy na to? Chcecie więcej zup? Czy jednak wolicie propozycje na drugie danie, albo deserek? A przechodząc do samej zupki :) Co jest sekretem zupy ogórkowej przygotowanej według tradycyjnego przepisu? To pyszne ogórki kiszone (moja mama robi najlepsze) podsmażone na maśle :) Zupa ogórkowa nabiera wtedy niesamowitego smaku i super aromatu. Ta ogórkowa to zupa na bogato. Bazą jest esencjonalny i aromatyczny bulion. Znajdziemy w niej oprócz oczywistych ogórków, także ziemniaki i marchewkę. Na koniec ogórkowa musi być oczywiście zabielana. A sama ogórkowa z domowych ogórków kiszonych jest jeszcze smaczniejsza.  Bo wiadomo, że domowe jest najlepsze :) Za sprawą tych wszystkich składników, które świetnie się ze sobą komponują, tradycyjna ogórkowa jest bardzo sycąca, spokojnie za dwa dania wystarczy :) A podczas jej gotowania cały dom będzie pachniał prawdziwą polską kuchnią :)


Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas gotowania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30-40 minut

Ilość porcji: 2 litry zupy

Składniki:
1,5 l bulionu
ugotowana z bulionu większa marchewka
noga z kurczaka gotowana wcześniej w bulionie
450 g kiszonych ogórków
300 g ziemniaków (3 średniej wielkości)
1/2 szklanki śmietany 18% (ok. 125 ml)


Bulion przygotuj wg własnego przepisu (ja przygotowuję najczęściej na nóżkach z kurczaka). Następnie odcedź wszystkie składniki znajdujące się w bulionie i włącz znowu go na średnim ogniu na kuchence. Do dalszego gotowania będą potrzebne nam marchewki oraz noga z kurczaka. W międzyczasie, gdy bulion się podgrzewa obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do bulionu i następnie przykryj przykrywką i gotuj całość ok. 10 minut. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórki. Starte ogórki kiszone przed dodaniem do zupy przesmaż na patelni z łyżką masła. Zupa ogórkowa smakuje wtedy jeszcze lepiej. Po upływie 10 minutach do zupy wrzuć ogórki i gotuj zupę kolejnych 10 minut - oczywiście na małej mocy palnika. Dodając najpierw ziemniaki, a potem ogórki uzyskasz idealny smak warzyw. W trakcie gotowania pokrój marchewkę w kosteczkę, a mięso z kurczaka rozdrobnij na mniejsze kawałki i po upływie znowu 10 minut dodaj do bulionu. Na koniec wlej śmietanę i zamieszaj zupę. Po 2 minutach gotowania na najmniejszej mocy palnika zupa ogórkowa jest już gotowa! Można zajadać się i smakować jej pysznym smakiem.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz