Witajcie! Dzisiaj mam dla Was przepis na zupkę, a
dokładniej ogórkową. Jakoś rzadko na moim profilu goszczą zupy i chyba czas to
zmienić. Co wy na to? Chcecie więcej zup? Czy jednak wolicie propozycje na
drugie danie, albo deserek? A przechodząc do samej zupki :) Co jest sekretem
zupy ogórkowej przygotowanej według tradycyjnego przepisu? To pyszne ogórki
kiszone (moja mama robi najlepsze) podsmażone na maśle :) Zupa ogórkowa nabiera
wtedy niesamowitego smaku i super aromatu. Ta ogórkowa to zupa na bogato. Bazą
jest esencjonalny i aromatyczny bulion. Znajdziemy w niej oprócz oczywistych
ogórków, także ziemniaki i marchewkę. Na koniec ogórkowa musi być oczywiście
zabielana. A sama ogórkowa z domowych ogórków kiszonych jest jeszcze
smaczniejsza. Bo wiadomo, że domowe jest najlepsze :) Za sprawą tych
wszystkich składników, które świetnie się ze sobą komponują, tradycyjna
ogórkowa jest bardzo sycąca, spokojnie za dwa dania wystarczy :) A podczas jej
gotowania cały dom będzie pachniał prawdziwą polską kuchnią :)
Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas gotowania: 20-25 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 30-40 minut
Ilość porcji: 2 litry zupy
Składniki:
1,5 l bulionu
ugotowana z bulionu większa marchewka
noga z kurczaka gotowana wcześniej w bulionie
450 g kiszonych ogórków
300 g ziemniaków (3 średniej wielkości)
1/2 szklanki śmietany 18% (ok. 125 ml)
Bulion przygotuj wg własnego przepisu (ja przygotowuję
najczęściej na nóżkach z kurczaka). Następnie odcedź wszystkie składniki
znajdujące się w bulionie i włącz znowu go na średnim ogniu na kuchence. Do
dalszego gotowania będą potrzebne nam marchewki oraz noga z kurczaka. W
międzyczasie, gdy bulion się podgrzewa obierz ziemniaki i pokrój w drobną
kostkę. Wrzuć do bulionu i następnie przykryj przykrywką i gotuj całość ok. 10
minut. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj ogórki. Starte ogórki
kiszone przed dodaniem do zupy przesmaż na patelni z łyżką masła. Zupa ogórkowa
smakuje wtedy jeszcze lepiej. Po upływie 10 minutach do zupy wrzuć ogórki i
gotuj zupę kolejnych 10 minut - oczywiście na małej mocy palnika. Dodając
najpierw ziemniaki, a potem ogórki uzyskasz idealny smak warzyw. W trakcie
gotowania pokrój marchewkę w kosteczkę, a mięso z kurczaka rozdrobnij na
mniejsze kawałki i po upływie znowu 10 minut dodaj do bulionu. Na koniec wlej
śmietanę i zamieszaj zupę. Po 2 minutach gotowania na najmniejszej mocy palnika
zupa ogórkowa jest już gotowa! Można zajadać się i smakować jej pysznym
smakiem.
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz