Dzisiaj chciałam się z
wami podzielić jak zrobić tradycyjne pierogi ruskie. Często pierwszą myślą
jest, że pierogi te mają coś wspólnego z Rosją. Jednak szczerze mówiąc raczej
nie za wiele. Najbardziej lubiane są za to wiadomo u nas Polaków, ja również na
Ukrainie. Dzisiaj dzielę się z Wami prostym i sprawdzonym przepisem na te
pyszne pierogi ruskie. Są to moje ulubione. Pierożki najlepiej smakują polane
masłem i posypane szczypiorkiem. Niektórzy jednak wolą je ze okraszone
podsmażoną cebulką, czy polane śmietaną. Zapomniałam jeszcze wspomnieć o
lubianych przez wszystkich podsmażanych na masełku pierożkach :)
Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: ok. 60 pierogów
Składniki na ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej
wody
4 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
300 g twarogu
półtłustego
cebula
500 g ugotowanych
ziemniaków
2 łyżki masła
płaska łyżeczka
soli
Zaczniemy od
przygotowania farszu. Do przepisu potrzebujemy 500 g ziemniaków, ale to jest
ich waga po ugotowaniu, więc przed gotowaniem obierz ich około 650-700 g i
ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i przeciśnij
przez dużą praskę do ziemniaków na puree. Puree odstaw do przestudzenia. Cebulę
pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Twaróg przeciśnij w tej samej
prasce co ziemniaki. Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem
cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce. Z powstałej masy
uformuj kuleczki o wielkości małego orzecha włoskiego. Szybciej później
przygotowuje się pierogi. Następnie do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól
oraz olej. Wlej szklankę gorącej wody i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej
ręcznie. Jednak jeśli ciasto jest za gorące, możesz je zamieszać na początku
łyżką. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Podziel na 3
części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy.
Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek
nałóż uformowaną kulkę z farszu na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i
sklejaj boki. Deskę, na którą będą odkładane pierogi lekko posyp mąką, a
następnie układaj je obok siebie. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie
schły, przykryj je bawełnianą ściereczką. Każdą serię umieszczaj w garnku z
osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia
na powierzchnię W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
Gotowe pierogi ruskie
polałam roztopionym masłem i posypałam szczypiorkiem, a niektóre, które zdążyły ostygnąć podsmażyłam na masełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz