Witam kochani! Mam dla Was niezwykle
kruche i aromatyczne jogurtowe szaszłyki z kurczaczka podane z pieczonymi
talarkami i pikantną salsą. Mówię Wam kto choć raz ich spróbuje, nie będzie
mógł się im oprzeć. Podejrzewam, że na stałe zagoszczą w twojej kuchni! Można
powiedzieć, że to taka zdrowsza wersja fast-food'u. Smacznego kochani i miłego
dnia!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas
smażenia: 12- 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas
przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 2-3
Składniki -
szaszłyki:
200 g filetu z kurczaka
1/2 łyżki przyprawy do drobiu
2 czubate
łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/4 limonki
olej do smażenia
1/3 szkl. siekanych ziół: natki
pietruszki, bazylii, tymianku, kolendry
Składniki - salsa:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
1
czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
oliwa
sól
pieprz
Przygotuj salsę: cebulę i czosnek
obierz. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili
opłucz, rozetnij, oczyść z pesteczek i jak najdrobniej pokrój. Czerwoną paprykę
oczyść, posiekaj w dość małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
Zeszklij cebulę, dodaj czerwoną paprykę i smaż ok. 5 minut. Dołóż pomidory
razem z zalewą, posiekaną papryczkę chili i czosnek. Przypraw solą oraz
pieprzem, duś na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsę
ostudź, przełóż do miseczki i wstaw do lodówki, by była dobrze schłodzona.
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę
o boku ok. 2 cm. Oprósz złocistą przyprawą do drobiu, dobrze wymieszaj. Dodaj
jogurt i sok z limonki. Wymieszaj i schowaj do lodówki na 30 minut. Po tym
czasie kosteczki ponabijaj na patyczki do szaszłyków. Wytrzyj ręcznikiem
papierowym z nadmiaru jogurtu. Na płaski talerz wsyp posiekane zioła. Na dużej
patelni rozgrzej olej. Smaż na nim szaszłyki po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące
panieruj w ziołach i układaj na półmisku. Podaj z
salsą.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz