Oszukane, ponieważ są to gołąbki bez zawijania. Te gołąbki według mnie smakują, jak lepsza wersja kotletów mielonych. Mają w środku soczystą kapustę i mięciutki ryż. Do tego są szybszą wersją moich ulubionych gołąbków. Możemy podać je z sosem pomidorowym, choć po prostu z ketchupem też smakują bardzo dobrze. Koniecznie spróbujcie :)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Ilość porcji: 16-20 kotletów
Składniki:
1/2 kg świeżej kapusty
1/2 kg mięsa mielonego
100 g ryżu
1 szkl. kaszy manny
2 cebule
2 jajka
1/2-1 łyżeczka soli
pieprz
Sos do gotowania gołąbków:
4 szkl. wody
2 kostki rosołowe
2 łyżki przecieru pomidorowego
Ryż ugotować na półmiękko. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Wymieszać kapustę, mięso, podgotowany ryż, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę (jeżeli masa będzie za rzadka można podsypać bułką tartą). Z gotowej masy formować kotlety i podsmażyć na oleju z każdej strony. W rondlu zagotować bulion z kostek rosołowych, dodać przecier pomidorowy, a następnie przełożyć do niego kotlety. Całość dusić na małym ogniu około 45 minut. Podawać z ulubionym sosem.
Rada:
Na dno garnka można położyć kilka liści kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz