sobota, 25 stycznia 2020

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala to bardzo popularna w Wielkiej Brytanii potrawa, inspirowana kuchnią indyjską. Kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawie garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym z ryżem, pieczywem (np. chlebkami pita lub naan czy po prostu bagietką). Taki przepis na pewno nie umknie niczyjej uwadze. Danie ma jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można je przyrządzić dzień wcześniej, ponieważ kiedy smaki się przegryzą jest jeszcze lepsze. Przepis zainspirowany różnymi przeczytanymi przepisami w internecie i tak oto powstała moja wersja tego dnia. Dla mnie wyszło pysznie i nic bym nie zmieniła. Zapraszam do spróbowania.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Czas smażenia: 5 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina

Ilość porcji: 2-3

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1,5 łyżki mieszanki przyprawy garam masala
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 cebuli
1/2 łyżki oleju

Sos:
1 łyżka oleju
1/2 łyżki mieszanki przyprawy garam masala
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
30 g świeżego imbiru
250 ml przecieru pomidorowego / passaty pomidorowej
400 ml wody
1/2 łyżki kurkumy
1/4 łyżeczki chilli
odrobina cynamonu
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżki masła
50 ml śmietanki 18%
szczypta soli
kolendra


Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wymieszać dokładnie i odłożyć na min. 30 minut do lodówki. Do garnka wlać olej, dodać garam masalę, wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Dodać pokrojony czosnek oraz imbir i wszystko razem podsmażyć. Uważać, aby nie przypalić. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Całość musi się chwilę pogotować, więc należy dolać 300 ml wody, która w trakcie gotowania odparuje. Gotować około 30 minut. Kiedy sos zredukował należy dodać przyprawy: kurkumę, chilli, odrobinę cynamonu i soli, wymieszać. Dodać resztę wody, jogurt, masło i śmietankę. Wszystko zblendować na gładką masę. Zagotować. W między czasie usmażyć zamarynowanego kurczaka ok. 5-6 minut. Kurczaka przełożyć do sosu i gotować kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub pieczywem. Sos posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz