Witajcie kochani! Na dzisiejszy talerz trafiły naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem. Naleśniki ze szpinakiem i fetą robiłam już nie raz, ale dziś po raz pierwszy zapiekłam je pod beszamelem z mozzarellą. Szczerze Wam powiem, że był to był strzał w dziesiątkę. Bardzo nam smakowały, nawet chyba bardziej niż w wersji tradycyjnej. Więc jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego zestawu, zachęcam, było mega pysznie!
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 2
Składniki - ciasto:
2/3 szkl. mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody - zwykła lub gazowana
2 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki - nadzienie:
200 g świeżego szpinaku lub 225 g mrożonego
75 g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
tarty żółty ser
Sos beszamelowy:
30 g margaryny
łyżka mąki
250 ml mleka
szczypta vegety
Jaja, mąkę, mleko, olej i sól zmiksować, następnie dodać wodę (najczęściej dodaję gazowaną), wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 6-8 naleśników. Na patelni rozgrzej olej lub margarynę i zeszklij przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wrzuć szpinak i smaż przez chwilę. Dodaj fetę, wymieszaj. Dopraw całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gdy farsz jest gotowy zacznij smażyć naleśniki. Na naleśniki nakładać farsz i zwinąć jak krokiety. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na koniec przygotować sos beszamelowy. Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, odstawić z palnika i dodawać powoli mleko, tak by nie powstały grudki, cały czas mieszając. Dodać vegetę. Gotować do zgęstnienia sosu. Całością polać naleśniki, wierzch wyrównać. Posypać startą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st. C. przez ok. 15 min. Podawać od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz