Co powiecie na rewelacyjny krem czosnkowy z chlebowymi grzankami! 艢wietnie rozgrzewa na ch艂odniejsze zimowe dni 馃檪 Jest mocno czosnkowy, a zag臋szczony g艂贸wnie ziemniakami. Zupa jest niesamowicie pyszna i super szybka do zrobienia. Jest aksamitna i bardzo kremowa. M贸j przepis jest wyj膮tkowo prosty, a sk艂adniki zupy 艂atwo dost臋pne i tanie.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania zupy: 30 minut
Ca艂kowity czas przygotowania: ok. 1 godzina
Ilo艣膰 porcji: ok. 1 l zupy
Sk艂adniki:
g艂贸wka czosnku
0,5 kg ziemniak贸w
0,5 l bulionu
cebula
100 g serka topionego kremowego
艂y偶ka mas艂a
艂y偶ka oliwy
1/2 p艂askiej 艂y偶eczki soli
1/2 p艂askiej 艂y偶eczki pieprzu
szczypta zi贸艂 prowansalskich
odrobina kuminu
szczypta tymianku
woda
W garnku, w kt贸rym b臋dziesz gotowa膰 zup臋 roztop mas艂o. Wlej te偶 oliw臋 z oliwek. Cebul臋 obierz i pokr贸j w drobn膮 kostk臋. Do garnka dodaj poszatkowan膮 cebul臋 i podsma偶aj ok. 10 minut na bardzo ma艂ej mocy palnika. Cebula ma si臋 tylko zeszkli膰. Po 10 minutach podsma偶ania wlej do garnka bulion. Dodaj te偶 obrane i pokrojone w drobn膮 kostk臋 ziemniaki. Zup臋 przykryj przykrywk膮. Doprowad藕 do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj zup臋 przez 15 minut. W trakcie gotowania zupy obierz wszystkie z膮bki czosnku. Po obraniu wysz艂o ok. 40 g z膮bk贸w czosnku. Gotowe z膮bki przekroi膰 na p贸艂 lub w ca艂o艣ci doda膰 do zupy (po 15 minutach gotowania si臋 wywaru z ziemniakami). Zamieszaj zup臋 i ponownie przykryj przykrywk膮. Gotuj膮 j膮 na ma艂ej mocy palnika przez 10 minut. Na koniec dodaj serek topiony oraz przyprawy: s贸l i pieprz, kumin i tymianek. Wymieszaj zup臋 i gotuj ostatnie minuty (nie d艂u偶ej ni偶 pi臋膰 minut) bez przykrywki. Gotow膮 zup臋 zmiksuj na g艂adko (je艣li zupa jest dla Ciebie za g臋sta dodawaj stopniowo przegotowan膮 wod臋, a偶 do uzyskania odpowiedniej dla siebie g臋sto艣ci zupy). Moja zupa czosnkowa zosta艂a podana z grzankami, ale r贸wnie dobrze b臋dzie smakowa膰 z groszkiem ptysiowym, pra偶on膮 cebulk膮, czy te偶 kawa艂kami podsma偶onego bekonu.
Smacznego!
Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz