piątek, 10 stycznia 2020

Czarny Las

Witam! Zastanawiacie się jakie ciasto przygotować na weekend? Mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Czarny Las to jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciast. Jest przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodatkiem konfitury wiśniowej, a wszystko posypane startą czekoladą i prażonymi migdałami - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach. Ciasto to świetnie nadaje się jako tort :) Wystarczy podzielić biszkopt na 3 części i dołożyć jeszcze jedną masę śmietanową do obłożenia tortu :) A dekoracja może zostać dalej taka, jak przy standardowym (czekolada + migdały).


Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki czarnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem czekoladowy:
500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru

Składniki na krem waniliowy:
450 ml śmietanki kremówki
2 opak. śmietan fix
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
300 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
czekolada do dekoracji wierzchu
płatki migdałów do dekoracji wierzchu


Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i skrobię przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 - 3 blaty.  Gorzką czekoladę roztapiamy na kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z serkiem ubijamy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec łączymy za pomocą szpatułki z roztopiona czekoladą. Wiśnie mrożone (nie rozmrażamy) lub ze słoika wykładamy na blat biszkoptowy. Następnie wykładamy masę czekoladowa i wyrównujemy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i lekko dociskamy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. W trakcie ubijania dodajemy śmietan fix, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz cały czas miksując wlewamy ekstrakt waniliowy. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą gorzką czekoladą oraz podprażonymi płatkami migdałowymi.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz