Witam Was serdecznie :) Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad to spieszę Wam z pomocą. Dzisiaj mam dla Was danie szybkie i proste, które raz dwa zrobicie w piekarniku. Kurczaczek w serowo-kukurydzianej panierce z ziemniaczkami w bułce tartej z koperkiem. To połączenie to niebo w gębie. Ziemniaczki wychodzą delikatne w środku, a chrupiące z wierzchu, a do tego maślane w smaku. Na samą myśl mam ochotę już je zjeść. A o kurczaczku co tu dużo mówić, taki prosty, a jaki smaczny. Połączenie płatków kukurydzianych i parmezanu jako panierkę jest obłędne. Więc nie namawiam, ale szczerze zachęcam do spróbowania. W takim razie smacznego kochani!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ziemniaczki:
0,5 kg ziemniaków
1/2 łyżka soli
50 g masła
1,5 łyżki bułki tartej
1,5 łyżki przyprawy do ziemniaków
1/2 garści koperku
Składniki kurczak:
150-200 g piersi z kurczaka
1/4 szkl. mleka
2 łyżki startego parmezanu
pieprz
sól
przyprawa do kurczaka
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 szkl. zmiksowanych płatków kukurydzianych
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić i wysuszyć dodać masło, przyprawę do ziemniaków, bułkę tartą i koperek. Potrząsać garnkiem do połączenia się składników (równie dobrze można wymieszać łyżką). Wyłożyć ziemniaki do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia i piec ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanych do 200 st. C
W głębokim talerzu przygotować panierkę. Dodać parmezan, 1/4 łyżeczki pieprzu, soli oraz czosnku i płatki kukurydziane, a następnie dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Do drugiego talerza wlać mleko. Pierś z kurczaka lekko rozbić, a następnie podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa najpierw lekko przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka, a następnie moczyć w mleku, a później w panierce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz