Pyszna domowa pizza lepsza niż z restauracji, ciasto zawsze wychodzi.
Bardzo szybko się robi! Pizza to chyba jedno z nielicznych dań kuchni włoskiej,
które tak mocno wpisało się w ulubione smaki wielu ludzi na całym świecie. W
każdym mieście i mniejszym miasteczku znajdziemy jakąś pizzerię. Jednak domowa
wersja pizzy nie ma sobie równych. Każdy domownik może mieć własny pomysł na to
danie. Z mojego przepisu wychodzą 4 średnie pizze. Warto podkreślić, że nie
trzeba całego ciasta wykorzystać na raz. Można podzielić na 4 części, zostawić
tyle części ile pizzy chcemy zjeść, a resztę zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto
jest jak świeże, można ewentualnie zagnieść ciasto z odrobiną mąki jeśli będzie
zbyt wilgotne. Po rozmrożeniu nie odstawia się drugi raz do wyrośnięcia.
Zachęcam do spróbowania mojego przepisu na domową pizzę. Pozdrawiam i miłego
dnia życzę wszystkim.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas rośnięcia: 1,5 godziny
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 3,5 godziny
Ilość porcji: 4 średnie pizze okrągłe
Składniki ciasto:
1 kg mąki
7 g suchych drożdży
łyżeczka soli
ok. 300 - 400 ml letniej wody
Składniki sos do pizzy:
Składniki sos do pizzy:
250 ml przecieru/passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
sól
pieprz
odrobina cukru
Dodatki:
Dodatki:
ulubione warzywa
ew. szynka
tarty ser mozzarella
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, posolić i wyrabiać ciasto dodając
wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę przykryć ściereczką i
odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można od czasu do czasu zagnieść
ponownie i niech sobie znowu poleży. W międzyczasie przygotować sos do pizzy.
Do miski wlać przecier pomidorowy, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na 4
części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć
każdą na osobny papier do pieczenia. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, starty
ser mozzarella, pozostałe dodatki i można posypać oregano i przyprawą do pizzy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. na ok. 20 minut. Oczywiście te
4 pizze trzeba piec na raty, ale akurat zanim się zje pierwszą to druga prawie
już się skończy piec.
Smacznego!
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz