sobota, 11 stycznia 2020

Domowa pizza

Pyszna domowa pizza lepsza niż z restauracji, ciasto zawsze wychodzi. Bardzo szybko się robi! Pizza to chyba jedno z nielicznych dań kuchni włoskiej, które tak mocno wpisało się w ulubione smaki wielu ludzi na całym świecie. W każdym mieście i mniejszym miasteczku znajdziemy jakąś pizzerię. Jednak domowa wersja pizzy nie ma sobie równych. Każdy domownik może mieć własny pomysł na to danie. Z mojego przepisu wychodzą 4 średnie pizze. Warto podkreślić, że nie trzeba całego ciasta wykorzystać na raz. Można podzielić na 4 części, zostawić tyle części ile pizzy chcemy zjeść, a resztę zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto jest jak świeże, można ewentualnie zagnieść ciasto z odrobiną mąki jeśli będzie zbyt wilgotne. Po rozmrożeniu nie odstawia się drugi raz do wyrośnięcia. Zachęcam do spróbowania mojego przepisu na domową pizzę. Pozdrawiam i miłego dnia życzę wszystkim.


Czas przygotowania: 30 minut 
Czas rośnięcia: 1,5 godziny 
Czas pieczenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: 3,5 godziny 

Ilość porcji: 4 średnie pizze okrągłe 

Składniki ciasto: 
1 kg mąki
7 g suchych drożdży
łyżeczka soli
ok. 300 - 400 ml letniej wody 

Składniki sos do pizzy: 
250 ml przecieru/passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
sól
pieprz
odrobina cukru 

Dodatki: 
ulubione warzywa
ew. szynka
tarty ser mozzarella


Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, posolić i wyrabiać ciasto dodając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można od czasu do czasu zagnieść ponownie i niech sobie znowu poleży. W międzyczasie przygotować sos do pizzy. Do miski wlać przecier pomidorowy, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć każdą na osobny papier do pieczenia. Na ciasto nałożyć sos pomidorowy, starty ser mozzarella, pozostałe dodatki i można posypać oregano i przyprawą do pizzy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. na ok. 20 minut. Oczywiście te 4 pizze trzeba piec na raty, ale akurat zanim się zje pierwszą to druga prawie już się skończy piec.

Smacznego! 

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz