Witajcie kochani! Jak tam wasze przygotowania 艣wi膮teczne? U mnie jak na razie tylko pierniczki zrobione i okna pomyte 馃槈馃槈 co roku przygotowujemy w domu pierniczki to najlepsza jak dla mnie s艂odko艣膰 w czasie 艢wi臋ta. Przepis, kt贸rego ja u偶ywam jest bardzo prosty, a pierniczki wychodz膮 mi臋ciutkie i puchate. Dekorujemy dowolnie, lukrem, polew膮 czekoladow膮, pisakami cukrowymi :)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas ch艂odzenia: ok. 10 godzin
Czas pieczenia: 12 minut ka偶da z porcji
Ca艂kowity czas przygotowania: ok. 11 godzin
Ilo艣膰 porcji: ok. 60-70 pierniczk贸w
Sk艂adniki:
3 szkl. m膮ki pszennej
3/4 kostki mas艂a
1/2 szkl. cukru pudru
200 g p艂ynnego miodu
1/2 szkl. 艣mietany kwa艣nej 18%
4 偶贸艂tka jajek
2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka kakao
20-30 g przyprawy korzennej do piernika
Je艣li wolisz mo偶esz u偶y膰 zamiast gotowej mieszanki przyprawy do piernika poszczeg贸lnych przypraw w proporcjach: 艂y偶ka cynamonu; 艂y偶eczka mielonego imbiru; po p贸艂 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w, ga艂ki muszkato艂owej, czarnego pieprzu i kolendry.
Je艣li wolisz mo偶esz u偶y膰 zamiast gotowej mieszanki przyprawy do piernika poszczeg贸lnych przypraw w proporcjach: 艂y偶ka cynamonu; 艂y偶eczka mielonego imbiru; po p贸艂 艂y偶eczki mielonych go藕dzik贸w, ga艂ki muszkato艂owej, czarnego pieprzu i kolendry.
W rondelku umie艣膰 mas艂o, dodaj mi贸d (zwr贸膰 uwag臋, aby by艂 p艂ynny). Wsyp 艂y偶eczk臋 kakao oraz przyprawy korzenne. Rondelek umie艣膰 na palniku i ustaw ma艂膮 moc. Ca艂o艣膰 podgrzewaj kilka minut do ca艂kowitego roztopienia si臋 mas艂a. S艂odki krem wymieszaj dok艂adnie. Je艣li sk艂adniki zagotuj膮 si臋, to nic nie szkodzi. Rondelek ze s艂odkim, korzennym p艂ynem odstaw na bok do przestudzenia. 艢mietan臋 wymieszaj z sod膮 oczyszczon膮. W misce umie艣膰 m膮k臋. Dodaj nast臋pnie 偶贸艂tka i 艣mietan臋 wymieszan膮 z sod膮 oczyszczon膮. Dodaj te偶 cukier. Na koniec wlej przestudzony, s艂odki p艂yn korzenny. Zawarto艣膰 rondelka mo偶e by膰 ciep艂a, ale nie gor膮ca. Ciasto na pierniczki wymieszaj dok艂adnie 艂y偶k膮. B臋dzie g臋ste i klej膮ce, jednak po umieszczeniu go w lod贸wce, zrobi si臋 idealnie plastyczne. Gotowe ciasto przykryj foli膮 i od艂贸偶 do lod贸wki na min. 10 godzin, a najlepiej na ca艂膮 noc. Ciasto podziel na 3 cz臋艣ci, tak aby 艂atwiej by艂o rozwa艂kowa膰. Ciasto rozwa艂kuj na placek grubo艣ci ok. 2-3 mm. Mo偶esz 艣mia艂o wycina膰 tak偶e pierniczki grubsze nawet na ok. 1 cm (b臋d膮 przypomina艂y bardziej takie sklepowe grubiutkie pierniczki). Przy pomocy dowolnej wykrawaczki ze wzorem wycinaj pierniczki. Blaszk臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Wyci臋te pierniczki uk艂adaj obok siebie na blaszce. B臋dzie kilka porcji do pieczenia. Ka偶d膮 parti臋 pierniczk贸w piecz na 艣rodkowej p贸艂ce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pierniczki piecz 12 minut. Po upieczeniu poczekaj a偶 pierniczki ostygn膮 i mo偶esz zacz膮膰 dekorowa膰.
Smacznego!
Zapraszam do 艣ledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 馃槍馃槉
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz