piątek, 20 grudnia 2019

Barszcz czerwony z kiełbaską

Barszcz czerwony to nieodłączny element świąt. Tradycyjny, polski barszcz czerwony, który podaje się na Wigilii przygotowuje się dużo wcześniej, zaczynając od zakwasu własnej roboty. Gotowanie takiego barszczu jest dość pracochłonne jak również czasochłonne. Tymczasem, święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony wigilijny, jeśli do świąt nie pozostało już zbyt wiele czasu? Czy można ugotować barszcz bez domowego zakwasu? Oczywiście, że tak! Poznajcie mój przepis na szybki barszcz bez domowego zakwasu. Dzięki temu, ten przepis jest idealny, jeśli chcemy ugotować barszcz wigilijny na ostatnią chwilę.


Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Całkowity czas przygotowania: ok 1 godzina

Ilość porcji: 1,5-2,5 l barszczu

Składniki:
5-6 większych buraków
1,5-2,5 l wody
1 kiełbasa
1 łyżka vegety
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżka majeranku
1 kostka rosołowa
1 łyżka barszczu czerwonego w proszku
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

Buraki obrać i pokroić na mniejsze części (najlepiej robić to w rękawiczkach). Do dużego garnka wrzucić buraki i zalać wodą. Dodać vegetę, ocet, cukier, majeranek, kostkę rosołową, barszcz czerwony w proszku oraz listek laurowy i ziele angielskie. Dla lepszego smaku można dodać kiełbaskę. Gotować wszystko razem około 45 minut na średnim ogniu. Aby łatwiej było nalewać barszcz można wyciągnąć buraki. Mam nadzieję, że będzie wam smakować moja wersja na szybki i smaczny barszcz czerwony.

P.S.
Na zdjęciu barszcz podany z ziemniaczkami i podsmażoną kiełbaską, ponieważ lubimy jeść go nie tylko w święta.

Życzę smacznego i wesołych świąt.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊🎄🎅

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz