środa, 18 grudnia 2019

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny to numer jeden na wigilijnym stole. Cudownie pachnie przyprawami korzennymi, świetnie się prezentuje, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Według mnie to zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! To mój debiut w pieczeniu piernika, ale powiem Wam, że smakował rewelacyjnie. Dodatkowo jest bardzo prosty do przygotowania. Poradzi sobie z nim każdy :) Moim zdaniem jest naprawdę bardzo dobry i liczę na to, że go wypróbujesz! 


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30-45 minut
Całkowity czas przygotowania: 45-60 minut

Ilość porcji: 15

Składniki ciasto piernikowe:
120 g masła
180 g cukru białego
3 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 jajka
330 g mąki pszennej

Składniki polewa czekoladowa:
50 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
30 g płatków migdałowych

Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych


Ciasto piernikowe:
W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 24cm), keksówki (długość ok. 26 cm), czy innej foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-45 minut do tzw. suchego patyczka (czas uzależniony od foremki jakiej wybierzecie)

Polewa czekoladowa:
W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika kroimy go w poprzek na dwie części (w przypadku keksówki na trzy). Na blat ciasta piernikowego nakładamy warstwę powideł śliwkowych i je równomiernie rozsmarowujemy. Następnie nakładamy blat ciasta piernikowego. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. 


Smacznego!!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz