wtorek, 31 grudnia 2019

Szybkie koreczki imprezowe - 4 wersje

Ostatnim pomysłem na sylwestrową przekąskę jaki Wam dzisiaj zdradzę są koreczki. Każdy je chyba lubi, są w sam raz na jeden kęs. Dzisiaj przygotowałam dla Was 4 rodzaje koreczków. Są pyszne, łatwe do przygotowania i co najważniejsze ich zrobienie nie zajmie Ci dużo czasu. Idealnie nadadzą się na imprezę ze znajomymi, jak również na przyjęcie dziecięce.


Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: po 12 koreczków 

Składniki na koreczki podstawowe:
1 ogórek zielony
6 plasterków większego salami
150 g ser żółty w kawałku
6 mini pomidorków np. koktajlowych
12 mniejszych listków sałaty
odrobina oliwy i suszone zioła

Ser żółty pokroić na kwadraciki. Jeden plasterek salami pokroić na dwa paski. W podłużny plasterek salami zawinąć kwadracik sera. Jeśli masz klasyczne salami, to użyj dwóch plasterków do jednego kawałka sera. Dalej wyłóż listki sałaty. Mniejszego ogórka obierać cienko. Pokroić w grubsze plastry. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Nabijać kolejno ser zawinięty w salami, złożonego na kilka razy liścia sałaty, plasterek ogórka i na koniec połówkę pomidorka.

Składniki na koreczki Caprese:
12 mini pomidorków np. koktajlowych
12 małych kulek mozzarelli
24 listki bazylii
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu

Wszystkie pomidorki oraz listki bazylii umyć. Pomidorki przekroić na pół. Na patyczek nabijać po kolei: jedną połówkę, następnie złożony na pół listek bazylii, potem mała kulka mozzarelli z zalewy, drugi listek oraz druga połówka pomidorka. Gotowe koreczki ułożyć na talerzu i polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami.

Składniki na koreczki z kabanosem:
3 laski cienkich kabanosów
4 plasterki żółtego sera
3 małe ogórki konserwowe
12 mniejszych grzybków marynowanych

Kabanoski pokroić na mniejsze kawałki po około 2-2,5 cm długości. Jeden plasterek sera żółtego pokroić na trzy paski. Na początku paska z sera układać po dwa kawałki kabanosów. Zawinąć ciasno kabanosy. Jeśli macie grubsze kabanosy, to zawinąć w pasek sera tylko jeden kawałek ukrojonego kabanosa. Ogórka konserwowego pokroić na plasterki o grubości ok.0,5 cm. Na patyczek nabić kabanoski zawinięte w ser, następnie ogórka konserwowego i na koniec grzybka marynowanego.

Składniki na koreczki serowe:
120 gramów sera gorgonzola
12 orzechów pekan ew. włoskich
ew. 12 małych winogron

Trzecim rodzajem są koreczki serowe. Potrzebujemy tylko dwóch składników. Sera gorgonzola oraz orzechów pekan. Kawałek sera gorgonzola pokroić na kwadraciki o wadze około 10 g każda. Na środek sera nabić wykałaczkę, następnie powoli połówkę łuskanego orzecha pekan ew. włoskich. Ważne, żeby robić to bardzo ostrożnie, by orzech po prostu nie pękł. Ewentualnie jeśli chcecie owocowy akcent możecie na końcu nabić winogrono.


Jeszcze raz życzę wszystkim wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku.

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz