czwartek, 2 stycznia 2020

Sałatka z roszponką, pomidorkami cherry i serem pleśniowym

Witam wszystkich :) Ktoś ma może ochotę na lekką sałatkę? Po tych wszystkich świąteczno-sylwestrowych jedzonkach czas na coś lekkiego. Może tak zjeść sałatkę z roszponką, pomidorkami i serem pleśniowym. Nie dość, że jest bardzo zdrowa, to bardzo szybko się ją robi i co najważniejsze świetnie smakuje. Polecam wszystkim na tak zwany detox poświąteczny, a w sezonie grillowym idealnie pasuje do grillowanego sera halloumi. Pychotka !!!


Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 2 

Składniki:
opak. roszponki
1 mniejsza sałata rzymska
ok. 15 pomidorków cherry
1/4 cebuli
garść natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
50 g sera pleśniowego


Przebrać i umyć listki roszponki, poszatkować sałatę rzymską, pomidorki przekroić na pół, cebulę drobno posiekać, a natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki. W osobnej miseczce przygotować sos. Oliwę z oliwek połączyć z sokiem z cytryny i octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i posypać pokruszonym serem pleśniowym. I to wszystko :) Mniam !!

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz