W tym gorącym okresie nie zawsze mamy czas, by stać przy garnkach szykując pracochłonny obiad. Gulasz z indyka smakuje wspaniale, a powstaje błyskawicznie. Z talerzy znika zaś jeszcze szybciej. Pyszny gulasz z indyka jest zdrowszą alternatywą dla gulaszu wieprzowego, równie smaczna, a może nawet smaczniejsza :) Delikatne kawałki mięsa indyka w pysznym sosie z dodatkiem cukinii, marchewki, cebuli i słodkiej papryki w proszku. Można go przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Polecam na zdrowy obiad dla całej rodziny. Przepis na pampuchy dostępny tutaj.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
200 g piersi z indyka
1/2 średniej cebuli
1-2 ząbki czosnku
1/2 cukinii
1 marchewka
150-200 ml przecieru pomidorowego
olej
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
Marchewkę
i cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso z
indyka oczyszczamy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
olej, wrzucamy mięsne kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do
drobiu, smażymy ze wszystkich stron. Dodajemy rozdrobnioną cebulkę, a na
końcu ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone drobno. Gdy
mięso lekko zbrązowieje, dodajemy startą marchewkę i cukinię. Mieszamy,
przykrywamy pokrywką, dodajemy resztę przypraw i dusimy, aż warzywa
staną się miękkie. Dodajemy przecier i podlewamy całość niewielką
ilością wody (ilość wody zależy od preferencji i konsystencji, jaką
chcemy uzyskać), podsmażamy wszystko razem jeszcze kilka minut. Jeśli
jest taka potrzeba doprawiamy wg uznania. Podajemy z ulubionymi
dodatkami kaszą jęczmienną, pęczak, pampuchami lub z pure
ziemniaczanym. Dodatkowo można posypać posiekaną natką pietruszki oraz
koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz