sobota, 28 grudnia 2019

Pampuchy (pyzy drożdżowe, kluski drożdżowe)

Witam. Mam dla Was przepis na pampuszki, choć może niektórzy znają je pod nazwą pyzy drożdżowe, bądź kluski drożdżowe. A to wszystko jest jednym i tym samym daniem. Pampuchy to nic innego jak puszyste pyzy ugotowane na parze i podawane zarówno ze słodkimi sosami i owocami, jak również jako dodatek do mięs i sosów wytrawnych. Można je też nadziać owocami, albo konfiturą owocową, mniam mniam mniam. Są  tak pyszne, lekkie. Polecam, bo przepis to sekret mojej mamy na najlepsze pampuchy!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas rośnięcia: ok. 1 godzina
Czas gotowania: 15-20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ilość porcji: 12-14 szt

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
1 szkl. ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki roztopionego masła
50 g drożdży
szczypta soli


Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłego mleka (uwaga: nie może być gorące, bo drożdże nie wyrosną!), rozmieszać z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, roztopione masło, resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zagnieść dokładnie ciasto, do połączenia się wszystkich składników i posypać odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na kawałki i formować bułeczki. Pozostawić na ok. 15 minut przykryte ściereczką, aby jeszcze trochę podrosły. Gotować na parze ok. 15-20 minut.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz