Cześć cześć! Znudziły wam się tradycyjne placki ziemniaczane? Tak? To koniecznie wypróbujcie mój przepis na placuszki z tartej marchewki. W zależności od użytych przypraw, mogą być w wersji na słodko lub na wytrawnie. Będą świetnie smakowały z jogurtowym dipem. Przygotujesz je raz dwa. Przepis jest naprawdę prosty.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 20 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Ilość porcji: ok. 10 placuszków
Składniki:
3 duże marchewki
2 jajka
1/2 cebuli
4 łyżki mąki
Pół pęczka pietruszki
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Pietruszkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Wbić jajka, dodać olej i mąkę. Wszystko razem wymieszać i dopiero przyprawić. Smażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz