Hej hej :) Dzisiaj mam dla Was mój przepis na pieczoną pierś z indyka w aromatycznych ziołach. Idealnie nadaje się jako wędlina na kanapki, dodatek do sałatek, jak również podana na ciepło jako danie główne. A marynata ziołowo-czosnkowa nadaje jej przepyszny smak. Koniecznie musicie sami spróbować, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste i nawet Ci, którzy nie mają dużo styczności z pieczeniem sobie poradzą. Wystarczy przyprawić, poczekać aż mięsko przejdzie przyprawami, upiec i mamy gotową pierś z indyka do podania.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas marynowania: min. 3 godziny
Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 4,5 godziny
Składniki:
Czas marynowania: min. 3 godziny
Czas pieczenia: ok. 1 godzina
Całkowity czas przygotowania: ok. 4,5 godziny
Składniki:
ok. 1 kg piersi z indyka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka kurkumy
suszony tymianek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Najpierw przygotowujemy marynatę. Do małej miseczki wlewamy oliwę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, kurkumę, sól i pieprz (sól i pieprz wg swojego uznania). Wszystko razem mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy pierś z indyka. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (dno naczynia lekko skropiłam oliwą) i posypujemy z wierzchu tymiankiem (można też użyć świeżego). Odstawiamy na min. 3 h do lodówki (naczynie lepiej jak będzie przykryte). Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C i pieczemy pod przykryciem około godzinę. .
Rada:
1. Jeśli pieczeń ma być na wędlinę to lepiej poczekać aż ostygnie zanim zaczniemy kroić.
2. Jeśli chcecie zjeść ją na danie główne to tłuszcz, który powstał podczas pieczenia można użyć jako bazę do sosu. Jest on na tyle wyrazisty, że idealnie się do tego nadaje :)
Smacznego kochani!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz