niedziela, 15 grudnia 2019

Orzechowiec

Ponieważ zbliżają się Święta postanowiłam przygotować orzechowca, czyli klasyczną pozycję, która zawsze była u mnie w domu obowiązkowa ;) Ciasto jest proste i wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, miodowe i mocno orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie, choć nie tylko! Najlepsze po 1-2 dniach leżakowania, kiedy orzechowa warstwa zmięknie. Polecam!!!


Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Czas chłodzenia: najlepiej całą noc (min. 6 godzin)
Całkowity czas przygotowania: min. 7,5 godziny

Ilość porcji: 20

Składniki ciasto:
0,5 kg mąki
200 g cukru
200 g margaryny / masła
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody

Masa orzechowa:
300 g orzechów włoskich
100 g cukru
120 g margaryny / masła
2 łyżki miodu
szczypta soli

Masa budyniowa:
3 szkl. mleka
5 łyżek cukru
120 g margaryny / masła
opak. cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka


Jako pierwsze przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek, do którego wlewamy całe jajka, mleko i miód. Na około rozkładamy kawałki miękkiej margaryny/masła, posypujemy całość cukrem i sodą. Zagniatamy ciasto rozcierając składniki w dłoniach. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Jedną część podpiekamy w temp. 160 st. C. ok. 20 minut, do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową. Wszystkie składniki podgrzewamy na małym ogniu w rondelku. Jak cukier połączy się z resztą składników (rozpuści się), dodajemy wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie mieszamy. Później studzimy lekko i rozkładamy na drugiej części ciasta (oczywiście tej nie upieczonej). Wstawiamy do piekarnika również nagrzanego do 160 st. C. na ok. 20-25 minut. Na samym końcu przygotowujemy masę budyniową. 2 szkl. mleka podgrzewamy z cukrem i margaryną\masłem aż do rozpuszczenia się cukru i zagotowania mleka. Osobno miksujemy dokładnie pozostałe mleko z żółtkami i dwiema mąkami. Wlewamy masę jajeczną do gorącego mleka i podgrzewamy, energicznie mieszając. Gotujemy całość ok. 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. W blaszce umieszczamy blat bez orzechów, na to lekko wystudzoną, choć dalej ciepłą masę budyniową i na to blat z orzechami. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz