Mam dla Was propozycję na smakowitą
potrawkę, która pochodzi ze wschodu, której głównym składnikiem jest ryż,
dodatkami mogą być mięso, ryby, warzywa, owoce. Pilaw, bo właśnie o nim mowa to
potrwa, po którą coraz częściej sięgają Polacy. Do potrawy dodaje się różne
przyprawy i zioła. U mnie dzisiaj prosta wersja potrawy, ryż z indykiem i
warzywami i lekko pikantną nutką. Danie jest proste w przygotowaniu, ale także
bardzo pożywnie i sycące. Serdecznie polecam :)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia/gotowania: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
200 g piersi indyka
1/2 szkl. ryżu
1 szkl. bulionu
1,5 marchewki
1/2 cebuli
ząbek czosnku
olej
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
kardamon
kmin rzymski
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Marchewki obrać i pokroić w zapałkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondelku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać marchewkę i chwilkę podsmażyć. Dorzucić czosnek i przyprawy - uważać, aby ich nie przypalić. Ryż opłukać na sicie w zimnej wodzie i odsączyć. Wrzucić do rondla i smażyć chwilę, aż będzie szklisty. Wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Sprawdzić, czy ryż nie jest za twardy, jeśli tak dolać trochę gorącej wody. Jeśli zaś jest miękki, a zostało trochę bulionu/wody trzeba ją odlać. Dodać kawałki mięsa, wymieszać, doprawić jeśli jest taka potrzeba. Podawać od razu.
Smacznego.!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz