Kto z nas nie lubi batoników? Jedni jadają czekoladowe inni
zbożowe. Ja należę do osób co zjedzą jedne jak i drugie :) A dzisiaj mam dla
Was batoniki owsiane, które znalazł mój mąż w książce "Czas na
ultra", której autorem jest @swierc.marcin .
Batoniki te idealnie nadadzą się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na
uczelnię, ponieważ dają energię i pobudzają do działania. Te batoniki są bez
cukru, ksylitolu, stewi i innych słodzików. Słodycz nadają suszone owoce oraz
miód. Przepis można dowolnie modyfikować. Do ich przygotowania można użyć
suszonych owoców tj. daktyle, żurawina, rodzynki, morele czy śliwki, orzechów:
włoskich, pekan, laskowych czy migdałów, słonecznika bądź dyni, kandyzowanej
skórki pomarańczy, jak również kawałków gorzkiej czekolady. A co znajdzie się w
waszych batonikach to wasza inwencja twórcza, bo można je dowolnie mieszać.
Ważna uwaga to, że w przepisie jest użyty jeden rodzaj owoców oraz orzechów to
nie oznacza, że wy nie możecie użyć kilku, ważne, aby zachować w miarę
możliwości ich proporcję. Na koniec jeszcze dodam, że jest to idealna słodycz
dla dzieci. Przynajmniej jesteśmy pewni co jedzą dzieciaki :) Prosto mówiąc
jest to szybka i pyszna przekąska dla każdego!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 15-20 batoników
Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. płatków migdałowych
1/2 szkl. orzechów np. włoskich
2/3 szkl. suszonych owoców np. moreli
1/2 szkl. pestek słonecznika
2-3 łyżki miodu
1-2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szkl. wody
Rozdrobnij płatki owsiane, orzechy oraz płatki migdałowe (można je
zblendować lub rozgnieść). Dodaj miód, olej kokosowy i wodę. Jeżeli masa będzie
za rzadka, dodaj płatków owsianych. Całość zblenduj. Suszone morele pokrój w
drobną kostkę i dodaj je do masy razem z pestkami słonecznika. Po wymieszaniu
formuj kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
rozgniataj je tak, aby uzyskać okrągły kształt, lub formuj prostokąty (coś na
kształt batoników). Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i
piecz przez ok. 30 min., aż batoniki się ładnie zrumienią.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz