piątek, 27 grudnia 2019

Batoniki owsiane bez cukru

Kto z nas nie lubi batoników? Jedni jadają czekoladowe inni zbożowe. Ja należę do osób co zjedzą jedne jak i drugie :) A dzisiaj mam dla Was batoniki owsiane, które znalazł mój mąż w książce "Czas na ultra", której autorem jest @swierc.marcin . Batoniki te idealnie nadadzą się jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na uczelnię, ponieważ dają energię i pobudzają do działania. Te batoniki są bez cukru, ksylitolu, stewi i innych słodzików. Słodycz nadają suszone owoce oraz miód. Przepis można dowolnie modyfikować. Do ich przygotowania można użyć suszonych owoców tj. daktyle, żurawina, rodzynki, morele czy śliwki, orzechów: włoskich, pekan, laskowych czy migdałów, słonecznika bądź dyni, kandyzowanej skórki pomarańczy, jak również kawałków gorzkiej czekolady. A co znajdzie się w waszych batonikach to wasza inwencja twórcza, bo można je dowolnie mieszać. Ważna uwaga to, że w przepisie jest użyty jeden rodzaj owoców oraz orzechów to nie oznacza, że wy nie możecie użyć kilku, ważne, aby zachować w miarę możliwości ich proporcję. Na koniec jeszcze dodam, że jest to idealna słodycz dla dzieci. Przynajmniej jesteśmy pewni co jedzą dzieciaki :) Prosto mówiąc jest to szybka i pyszna przekąska dla każdego!


Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 15-20 batoników

Składniki:
2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. płatków migdałowych
1/2 szkl. orzechów np. włoskich
2/3 szkl. suszonych owoców np. moreli
1/2 szkl. pestek słonecznika
2-3 łyżki miodu
1-2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szkl. wody


Rozdrobnij płatki owsiane, orzechy oraz płatki migdałowe (można je zblendować lub rozgnieść). Dodaj miód, olej kokosowy i wodę. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodaj płatków owsianych. Całość zblenduj. Suszone morele pokrój w drobną kostkę i dodaj je do masy razem z pestkami słonecznika. Po wymieszaniu formuj kulki i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozgniataj je tak, aby uzyskać okrągły kształt, lub formuj prostokąty (coś na kształt batoników). Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i piecz przez ok. 30 min., aż batoniki się ładnie zrumienią.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz