Hejka 😊😊 dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne buritto. Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz , czyli fasola, kukurydza, ryż i mięso. Ale jeśli lubicie inne składniki (np. paprykę, groszek, itp.) to możecie śmiało je dodać. Co jest ważne burrito powinno być ostre i rozgrzewające. Co do ostrości, to każdy z Was sam najlepiej wie jakie ostre dania lubi, więc ostrość zależy głównie od nas. Dla mnie na przykład ostre są dania, a inni mówią, że dla nich prawie wcale. Więc moje ostre są dla innych mało ostre. 😊😊 Burrito można podawać jako główne danie lub jako przystawkę, krojąc go na mniejsze części.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 20 minut
Czas grillowania/pieczenia: 10 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
4-5 placków
100 g ryżu
100 g startego sera mozzarella (lub dowolnego żółtego)
250 g mięsa mielonego wieprzowego
200 ml przecieru pomidorowego
1/2 cebuli
mała puszka fasoli czerwonej
mała puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
mała szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Najpierw przygotować farsz. W garnku z osoloną wodą ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką oraz oregano. Wymieszać i smażyć około minuty. Na patelnię wrzucić mięso i smażyć, aż się ładnie przyrumieni. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusimy około 20 minut. Dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, zagotować. Sos powinien być gęsty. Do sosu dodać ryż. W ten sposób mamy gotowy farsz. W zależności czy używać będziesz grilla elektrycznego, czy przyrządzisz buritto w piekarniku, musi być on rozgrzany. Więc jeśli wybierzesz piekarnik należy rozgrzać go do 180°C. Przygotuj tortillę. Na środek tortilli nałóż farsz (najlepiej jest chwilę poczekać, aż farsz przestygnie, żeby się nie poparzyć), posyp serem i zawiń w kopertę (można zawinąć w folię aluminiową).
Postępuj identycznie z pozostałymi buritto. Piecz 10 minut, aż tortilla się trochę zarumieni, a ser rozpuści.
Smacznego!
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz