czwartek, 5 grudnia 2019

Mango lassi

Co powiecie na koktajl? Mam dla was przepis na tradycyjny napój indyjski Mango lassi. Mango uwielbiam, mogłabym jeść na okrągło, więc i pomysł na zrobienie koktajlu. Jest orzeźwiający, kremowy i pyszny. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, mango oraz wody lub mleka. Ja osobiście wybieram opcję z mlekiem. Najlepiej smakuje mocno schłodzony min. 30 minut w lodówce powinien spędzić, ale ja czasem nie mogę się oprzeć i wypijam jeszcze przed schłodzeniem. Sam koktajl powinien być dość gęsty, ale równocześnie taki, żeby dało się go pić przez słomkę. Idealnie sprawdzi się jako napój podczas zajadania się ostrymi potrawami. Gasi pragnienie oraz łagodzi ostrość potraw.


Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 3 szklanki po ok. 300 ml

Składniki:
2 mango (ok. 500 - 600 g - już po obraniu bez pestki)
200 g jogurtu naturalnego gęstego
250 ml mleka lub wody

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować (można też użyć mrożonego mango, tylko trzeba pamiętać, by wcześniej wyjąć je, aby rozmrozić lub gotowej pulpy z mango). Do gotowej pulpy z mango (od tego etapu zaczynacie jeśli używacie gotowej pulpy) wystarczy już tylko dodać jogurt oraz mleko/wodę i całość dokładnie połączyć ze sobą. Koktajl najlepiej schłodzić min. 30 minut w lodówce, ale można też wypić od razu po zrobieniu. Mam nadzieję, że skusicie się na moje mango lassi.

Rada:
Widziałam również przepis z odrobiną kardamonu. Więc jeśli macie ochotę śmiało możecie dodać.


Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz