niedziela, 1 grudnia 2019

Kurczak pod marchewkową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką jest świetnym pomysłem na szybki obiad w postaci soczystych kotlecików pieczonych w piekarniku i otulonych pyszną pierzynką ze słodkiej marchewki. Najlepiej podawać takiego kurczaka z ziemniaczkami (idealnie sprawdzą się zapiekane ziemniaczki) oraz ulubioną surówką (u mnie tym razem niestety bez). Obiad w takiej postaci jest bardzo syty to jeszcze super smakuje i wygląda. Więc jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotleciki z piersi kurczaka to zapraszam do spróbowania tych. Na pewno nie pożałujecie!


Czas przygotowywania: 15 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Całkowity czas przygotowania: ok. 50 minut

Ilość porcji: 2

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
duża marchewka
1 czubata łyżki majonezu
słodka papryka w proszku
pieprz
sól

Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na 2 mniejsze fileciki i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 30-35 minut. 


Smacznego kochani!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz