Witam Was! No i dzisiaj znowu mam dla Was przepis z wolnowaru. Był już przepis na gulasz wieprzowy, więc teraz pora na gulasz wołowy. Wołowina jest mięsem, które oferuje wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim jest ona źródłem białka, które jest lepiej trawione i przyswajane, więc od czasu do czasu lubię przygotować gulasz w takiej postaci. Niewiele się różni od wersji z wieprzowiną, bo właściwie to tylko mięsem :). Ale dla przypomnienia wstawiam jeszcze raz przepis.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia w trybie LOW: 6 godzin
Całkowity czas przygotowania: ok. 6,5 godziny
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
300-400 g wołowiny
200 g pieczarek
1 mała papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa wołowego
3 łyżeczka słodkiej papryki
1,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
1 szkl. bulionu
1 szkl. wody
Zasmażka:
Zasmażka:
2 łyżki mąki
1/4 (50 g) masła
100 ml wody
Mięso umyj i pokrój w większą kostkę. Przerzuć do miski i dodaj przyprawę do mięsa wołowego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, sól i pieprz. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj przyprawione mięso i poczekaj aż mięso zbrązowieje. Im będzie mocniej przysmażone, tym sos będzie ciemniejszy (tylko uwaga nie można przypalić mięsa, ma być zrumienione nie spalone :)). Przekładamy do misy wolnowaru. Wlewamy bulion i wodę (można też użyć samej wody - wtedy 2 szkl. - ale w wersji z bulionem sos wychodzi smaczniejszy). Dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki, przyprawę do gulaszu, listki laurowe, ziele angielskie. Włączamy wolnowar i ustawiamy w trybie LOW na 6 godzin. Na około 15 minut przed podaniem pokrój pieczarki i paprykę, a następnie dodaj do gulaszu. Na koniec przygotuj zasmażkę. Roztop na patelni masło, dodaj 2 łyżki mąki i chwilkę podsmaż. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj wodę, energicznie wymieszaj i wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Odczekaj jeszcze 15 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdź na koniec smak, jeśli jest potrzeba dodaj sól lub pieprz do smaku. Podawać z kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz