czwartek, 26 grudnia 2019

Szyszki

Pamiętacie może jeszcze szyszki z ryżu preparowanego? Często je można było kupić w sklepiku szkolnym. Jednak teraz już ich nie widzę tak w sklepie. Nawet nie wiem czy w ogóle je widziałam w ostatnich kilku latach. Jedynie chyba u mojej mamy w domku :) Sam przepis jest prosty i efektowny, więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę. Szyszki z ryżu będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko. Koniecznie zróbcie je sobie i swoim dzieciom, niech poczują smak Waszego dzieciństwa.


Czas przygotowania: ok. 30-40 minut

Ilość porcji: ok. 20 szyszek

Składniki:
125 g margaryny
200 g krówek
2 łyżki kakao
80-100 g ryżu preparowanego


Margarynę i krówki wrzucić do garnka i rozpuścić na gęstą jednolitą masę, wsypać kakao i dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i dodać ryż. Wymieszać dokładnie i odstaw całość do lekkiego wystudzenia. Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule, czy jak wolicie szyszunie.

Uwaga:
Jeśli masz mało czasu, albo nie wierzysz w swoje umiejętności - możesz krówki zastąpić gotową masą kajmakową, którą lekko podgrzej, aby była bardziej płynna i do niej dodaj ryż.

Smacznego!

Zapraszam do śledzenia mnie na instagramie Malinova Kuchnia 😌😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz